středa 26. srpna 2015

Konec velkých prázdnin

Tak už jsem to včera cítila v ulicích. Konec velkých prázdnin je tu. Padl na mě úplně stejný pocit, jako když jsem se jako dítě vracela po dvou měsících na venkově do Prahy. Velké město, spousta ruchu, provoz a člověk, který se cítí tak malý. Jako dítě jsem se ještě cítila za ty dva měsíce jako naprostý buran, což se projevovalo už tím, v čem člověk do velkoměsta přijel. Pak nastala klasická zkulturňovací akce. Vše ze sebe svléct rovnou do pračky, pořádně vydrbat v koupelně, čisté městské oblečení, ostříhat nehty a druhý den honem k holiči, ať jsme do té školy krásní.



Nu, nezávidím ten šok učitelům ani teď. My, co až na nějaký ten týden pracujeme celé prázdniny, se do žádných velkých změn nedostáváme. Když pominu více zacpané ulice, méně míst k parkování a přechod z režimu volno do režimu připraven. Po prázdninovém oddechu, se člověk vrací znovu ke svým tradičním pravidelným činnostem, jako koždotýdenní hodiny jazyka nebo sportu. Pokud tedy má na něco takového čas a nevrací se jen k pravidelnému vyzvedávání a vození na klavír, fotbal, plavání nebo tenis. Pak ho osvobodí snad už jen hospoda jednou za měsíc.

Spolu s koncem velkým prázdnin přichází také konec dlouhého večerního vysedávání venku. Večery grilovací a hospodské vystřídají večery televizní. Tuhle jsem zjistila, že jsem celé léto televizi nezapla. Ani na zprávy ne. A dobře jsem udělala. První impuls zprovoznit tu placatou věc bylo až mistrovství světa v atletice. A hned se mi dostalo neskutečné upoutávkové masáže. Jestli ještě žádný seriál nesledujete, tak budete. Vinaři, Doktoři, Přístav, Ordinace, Ulice, Super Star. Kriminálky na jedničce a Simpsonovi na kůlu.



Ať české, nebo cizí, jsou zpět. Pokud se vám stejně jako mě dařilo skoro dva měsíce seriálově abstinovat, právě se ozývá vaše závislost v plné síle. Snad s ještě větší úporností, než kdykoliv jindy. Ale mediální specialisté ještě nevymysleli nic jiného, co by tak skvěle fungovalo. Na co bychom hromadně tak dobře reagovali. A přiznejme si, pokud Penny a Amy dostanou zpět své dabované hlasy, budu v tomhle stádečku, docela spokojená. Raději bezpečně sjíždějte seriály, než se sjíždět něčím jiným.




Žádné komentáře:

Okomentovat