středa 8. dubna 2015

Existuje ta místnost?

Četli jste v poslední době něco zajímavého? 


Já se přiznám, že mě nedávno nadchla kniha švédského herce a spisovatele Jonase Karlssona. Nene, nelekejte se. Není to žádná další severská krimi, která už leze člověku krkem. Nic proti skandinávským autorům. Sama se půjdu na Nesba začátkem května také podívat, ale co si budeme povídat. Výšina švédské slávy nastoupila i zanikla s Larssonovým Miléniem, aspoň podle mě.




Místnost je naprosto jiná kniha. Máte z ní stejný pocit jako z Kafkova Procesu. Něco se děje, ale vy přesně nevíte co, jen vnímáte, jak to s hlavním hrdinou mává. A hlavní hrdina Místnosti je skvělý podivín. Ve zkratce je to asociál s neskutečnou sebekázní. Tenhle člověk nastoupí do úřadu, kde se rozhodne být nejlepším. Jeho touha po moci je neotřesitelná. Nastaví si proto svá, neuvěřitelně přísná pravidla. Každou pracovní hodinu si rozdělí na pětapadesát minut, kdy tvrdě pracuje. Dalších pět minut má na to, aby se občerstvil a nebo si došel na záchod. Také chodí do práce o půl hodiny dříve, odchází poslední a po večerech a víkendech pracuje doma na tom, aby byl nejlepší.

Jenže je tu ta místnost. Mezi toaletami a výtahem je na chodbě místnost. Našel ji úplně náhodou. Uvnitř místnosti se cítí skvěle. Postupně k ní přivykne a při každé volné příležitosti do ní zajde. Tam se mu dobře pracuje, tam se cítí schopný, mocný, neochvějný. V místnosti je jeho síla největší. Má to jen drobný problém. Místnost vidí pouze on, nikdo jiný. Nikdo z jeho kolegů ji nevidí.



A tak se rozhodne všem místnost ukázat. Každého do ní zavede. Rozčarování přichází, když ho kolegové nazvou podivínem. Björn totiž často stává u zdi a kouká do ní. Prostě tam jen tak stojí. Lidé kolem něj chodí, mluví na něj, ale on tam stojí. Což samozřejmě není pravda, od nestojí u zdi, je v místnosti. Všichni se proti němu dohodli a snaží se ho z úřadu vyštvat. On má ale v rukou jiné argumenty. 

Tak co myslíte, existuje ta místnost nebo ne? Asi ne, že jo? Jenže za pár dalších stránek máte pocit, že na tom něco je, že ta místnost tam někde prostě musí být. Možná tam vážně je, jen ji může vidět jen on. Má svůj autentický zápach, stůl, počítač, lampu, poličku. Stačí se jen na chvíli v místnosti schovat.


Žádné komentáře:

Okomentovat